Salsa (cuvântul spaniol pentru “sos”) poate fi preparat cu o mare varietate de ingrediente (roșii, chili, ceapă sau coriandru), de unde și numeroasele denumiri: “salsa crudă”, cunoscută și ca “pico de gallo” sau “salsa gătită“, în general picant, “salsa verde”, preparat din tomatillos (roșii mici și verzi) și chili verde (jalapenos).

Guacamole poate fi sos (dipping la tortilla chips) sau salată, pe bază de avocado. Ingredientele nelipsite sunt suc de lime sau de lămâie, roșii sau tomatillos taiate marunt, ardei chili, cilantro (cunoscut și ca pătrunjel mexican sau coriandru verde), ceapă, usturoi și chiar fructe uscate. Este mâncat de obicei cu tortila chips, dar poate fi adaugat la fel de bine la orice preparat picant mexican.

Queso (cuvântul spaniol pentru “branză”) este un renumit sos de brânză topită (de obicei cheddar) cu ardei jalapeno, care se servește de obicei ca și dipping la tortilla chips.