Originar din America de Sud, Chili este cel mai răspăndit ardei iute din lume, consumat cu peponderență în tări precum: Mexic, India, Thailanda, Indonezia, sudul Chinei și vestul Africii.

Este un ardei ascuțit la vârf, fruct al plantei Capsicum (capsaicina este substanța care îl face picant), de culoare verde și roșie, ce poate fi folosit atât proaspăt cât și uscat sau pisat, gătit sau crud, fiind un condiment care amplifică gustul celorlalte ingrediente din mâncare.

Ardeii chili sunt folosiți atât cu scop gastronomic, cât și în medicină sau diete – Capsaicina ucide celulele canceroase, conțin vitamina B6, C și A, potasiu, magneziu, fier, stimulează circulația sângelui, are proprietăți antibacteriene și sudorifice; manifestă efect imunostimulator, beneficii cardiovasculare, ameliorează tensiunea arterială curăţind arterele prin diminuarea colesterolului; substanţa din ardeii iuţi ar putea să ajute la scăderea în greutate, arzând caloriile mult mai intens.

Există foarte multe soiuri de ardei iute derivate din chili, unul dintre cele mai cunoscute în bucătăria Tex-Mex fiind Jalapenos – verde (roșu când e copt), de mărime mică sau medie, cărnos, și cu un gust picant moderat, folosit cel mai adesea proaspăt (numele vine de la Jalapa, capitala statului mexican Veracruz).

La POKKA Bistro & Cafe folosim ardeiul iute în peste 15 preparate (ex. Quesadilla, Nachos, Burritos, Enchiladas…) existând opțiunea de alege cât de picant dorești să fie.